Ace from Outer Space
Cand ma uit in jur, incep sa prind curaj!

luni, noiembrie 13, 2006

De ce sa mergi in Mexic - Partea I si singura -

Pai de-asta:

In primul rand, va fi cea mai mare bucurie atunci cand vei pleca! Se merita sa stai in Mexic doar pt bucuria de a pleca! Acum devine palpitant, cand se trage linie si se aduna concluziile. Acum cand realizez ceva despre o intreaga civilizatie, despre un stil de viata. O sa o zic in cuvinte fine si cat se poate de elegant: oameni mai prosti ca aici nu am intalnit in intreaga mea existenta si sper sa nici nu intalnesc. Ok, acum privesc cu amuzament unele lucruri care m-au enervat la un anumit moment... Iata un exemplu:

Merg ca omul la magazin sa cumpar tigari. Merg la singurul magazin din tot orasul care comercializeaza Kent, marca pe care o fumez in mod frecvent. Comercializeaza este mult spus... am noroc pt ca sunt singurul client al marcii in afara celor ocazionali (mai cumpara unul la o luna cate un pachet). Asa ca daca vin si cer un cartus, ma pot declara norocos daca gasesc disponibile 8 pachete. Care slava domnului imi ajung pana la urmatoarea aprovizionare a magazinului (intr-o sapt) cand vor mai aduce un cartus (pt disperatul ala care cumpara cate 8 pachete pe sapt). Interesant, este ca de fiecare data arat vanzatoarei ce vreau sa cumpar, ii spun "Kent blue por favor" si "diez", ea imi da cele 4 pachete expuse si apoi cauta intr-un sertar (unde se afla cate un cartus inceput din fiecare marca de tigari comercializata) si imi da celelalte 4 pachete din cartus. Seara in cauza a fost mai deosebita... Probabil ca se lucreaza pe schimburi si eu de obicei nimeream "schimbul inteligent" pt ca de data asta era la tejghea un vanzator tinerel... si din nou, arat spre tigari, zic "kent blue por favor" si "diez". Spre surprinderea mea, tipul arata catre un pachet de lucky strike (situat exact langa cel de kent) si zice: "Esso?" Evident, nu ala. Ii mai zic de 5 ori ca vreau kent si el arata catre fiecare pachet in parte zicand "Esso?" pana in sfarsit se prinde ca nu vorbeam intr-o alta limba si ca acel "Kent blue" este de fapt o marca de tigari. Cu "diez" a mers bine doar cand i-am aratat pe degete, dar a prins repede. Pacat ca "solo tengo cuatro". Ok... "tienes" numai "quatro" pt ca numai "quatro" ai in vitrina aia, prapaditule. Si cu un gest de disperare ii arat catre sertarul cu pricina... Ne intelegand prea mare lucru, se conformeaza baiatul si cauta in sertar. Cand... stupoare! In sertar un cartus plin cu "Kent blue". Sigilat. Acum dilema: ai pe masa 4 pachete de kent si in mana un cartus cu 10 pachete. Esti vanzator. Clientul (adik sarmanul disperat din fata ta) doreste 10 pachete.... cum procedezi? Pfoaaa, ce intrebare.... evident: desfaci cartusul, scoti 6 pachete si le numeri de 2 ori, apoi le pui la gramada cu celelalte 4, bagi cartusul cu restul de 4 in sertar (ca daca mai cere careva Kent sa poti sa le spui ca nu mai ai), apoi tastezi "10" si treci un pachet de kent prin cititorul de coduri.... sau.... le treci pe fiecare in parte prin cititor, ca doar pana acum s-au strans numai 20 de oameni la coada... si in timp ce le treci prin piuitoare il inveti pe client sa numere pana la 10 in spaniola: uno, dos, tres... diez! Cine nu e gata il iau cu lopata, uite punga cu 10 pachete de tigari, acum sa vedem ce ai mai cumparat... Intr-adevar, o seara memorabila, caracteristica pt o intreaga rasa de oameni zic eu. Evident, exista exceptii, ca peste tot, si nu e bine sa bagi toti oamenii in aceeasi oala.

Ce este interesant este ca atunci cand te duci la o banca si ceri niste detalii, te trezesti conversand in engleza cu portarul, pt ca asta are doar 23 de ani de studii (adik are liceul) si a copilarit in SUA unde a si studiat. Restul, Dumnezeu stie unde au copilarit, dar daca nu ar fi portarul ala nu ai reusi sa afli niciodata ca NU, NU gasesti aici ceea ce cauti, NU te putem ajuta, NU facem asta, NU primim card, NU, NU, NU, NU!!!!! La fel si la western union doar ca acolo nu exista portar si deci nu vb nimeni engleza, la fel la wall-mart, la burger king, in mall, office depot, etc. Si asta pt ca oamenii ii urasc pe americani care sunt la 5 min de mers pe jos de ei. Evident, nu m-ar mira daca autoritatile mexicane de la granita cu SUA ar fi exact din acelasi material!

Oricum, nu este un loc asa de rau, este doar locul in care am vazut pt prima oara in viata mea case mai mici decat o garsoniera cf1. Iar in curte, o masina aproape la fel de mare precum casa (ford expedition sau dodge ram).

Concluzia: Se merita sa mergi in Mexic, pt o mini-vacanta, una cat mai scurta, vizitezi cateva site-uri (pe care le planifici dinainte) cunosti cativa oameni, pleci acasa. Daca stii unde sa te duci si mai ai si cu cine, poti sa te distrezi fara pb si aici, atat timp cat reusesti sa mentii o oarecare distanta fata de "bastinasi", sau sa dai peste unii din aceia care se incadreaza la "exceptii".