Ace from Outer Space
Cand ma uit in jur, incep sa prind curaj!

sâmbătă, august 07, 2010

Sa card sau nu sa card...

Din cand in cand, pe la stiri, mai apare cate o chestie legata de indobitocirea maselor care nu e tocmai completa. Astfel, 68,5674213% din romani inca nu platesc cu cardul in magazin!! Si urmeaza niste destepti care plini de cultura economica ne explica de ce suntem prosti ca platim comisioane de retragere a banilor din zid in loc sa platim cu plasticu' la comercianti, la tanti Ghita in piata, etc.
Pai principalele 4 motive pentru care romanu nu plateste cu cardu ar fi 3:
Luca: Tot minunatele televiziuni ne-au intoxicat cu "retele de clonare a cardurilor care au fost anihilate" - si culmea, 99% sun romani aia care cloneaza, deci prea greu nu are cum sa fie, ca daca era pe baza de munca multa nu erau hotii romani.
Matei: Avem urmatoarea situatie: Gigel este sculer-matriter cu salariu 2000 RON (da, lucreaza la o multinationala ca s-a reprofilat). Pe data de 8 a lunii in curs, Gigel pleaca bucuros de la munca spre bancomat stiind ca i-au intrat toti cei 2000 lei pe plastic. Fiind baiat inteligent, Gigel stie (ca oricare 90% dintre romani) ca acum are pe card intre 2000 si 2009 lei - ca deh, pe-aia 0-9 nu poti sa ii scoti din zid. Si tot fiindca e destept si se uita la stiri, Gigel se hotaraste ca de luna asta sa plateasca numai cu cardul, ca sa nu mai dea 0.1 RON comision de fiecare data cand scoate 3-400 RON din zid. Zis si facut, pe data de 8, seara, trege Gigel pe la zid, verifica cei 2000 intrati si scoate 150 pentru "bani in portofel, asa, ca sa fie".
Ajunge Gigel acasa si in prag il asteapta iubita lui Maricica! Hai Gigele, ca stiu ca ai luat cascavalu' azi.... hai in Cora sa luam de haleala, etc. Si pleaca Gigel in Cora, umple cosu, isi da seama ca trebuia sa ia carut, ia carut, umple carutu, ajunge la casa si scoate plasticu sa plateasca - total bon: 168,34 RON.
Pleaca Gigel cu Maricica multumiti ca au detoate, dar se opresc la Mac, ca parca dupa atata shopping ar merge un CBO. Baga si CBO, plata, evident, plasticu: 33,46 RON.
Pleaca din nou amandoi, satui de data asta. Ajung acasa, in fata scarii Gigel zice: La dracu, am uitat sa luam tigari si suc. Hai ca intru eu la mega image - tigari+suc+bricheta+altecacaturi = 23.38 RON -> tot cu plasticul.
A doua zi, pe 9, Gigel mai trece odata pe la mega image sa cumpere tigari si suc - 18.35 RON si mai plateste si telefonul prin "online banking" - 64.36 RON.
Pe data de 10, pe la ora 3, Gigel primeste un telefon de la Maricica: Ba Gigele, cati bani mai ai din salariu? Ca vreau sa mergem la Mall ca sunt reduceri si mi-a zis Alinutza, colega mea, ca si-a luat niste sandalute misto, doar 4 milioane!!! La oferta!! Deci zi repede cati bani mai ai, ca vreau sa meeeergeeem!!!!
Asta e momentul in care Gigel incepe sa se gandeasca si sa realizeze ca habar nu are cati bani mai are! Si se uita in portofel: 150 RON. Bun, in rest, cati or mai fi pe card? Dracu stie, ca bonurile nu le mai are nimeni.
Hai ca te sun eu in 10 minute, sa intru pe online sa vad cati bani mai am... si intra Gigel pe online si vede ca mai are 1433.35 RON si se gandeste el ca parca nu a cheltuit atatia bani... Hai sa vedem un extras de cont, ceva... aaa... pai stai... ca de-abia luna viitoare pot sa vad extrasu de cont pentru luna asta! Aha, marfa asa! Si oare banii de rata, 110 RON, mi i-o fi luat deja, sau nu? Dracu stie! Pai in pizda ma-sii, eu nu am de unde sa stiu daca astia ma fura sau nu! Si Gigel realizeaza ca folosind minunile tehnicii descrise la stiri nu va avea niciodata o idee exacta asupra cati bani mai are (sau nu mai are) in cont. Dar macar a economisit 1-2 RON din comisioane de retragere!